Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín, sůl, nasekaný česnek, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
Zelná polévka z čerstvého zelí
250 g kvalitní klobásy, 1 hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 bobkové listy, 12 kuliček pepře, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvý kopr a zelená pažitka
Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Všechno uvaříme do poloměkka. Poté přidáme kmín, sůl, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.